Levende boom of kunstkerstboom: Wat is de meest milieuvriendelijke optie?

Er is een oud spreekwoord dat zegt: Als je in Rome bent, doe dan wat de Romeinen doen. Maar wat als u niet in Rome bent en in plaats daarvan in onzekerheid verkeert over welke kerstboom beter is voor het milieu – een levende boom of een kunstboom? Nou, er zijn veel factoren om rekening mee te houden als je nadenkt over de gevolgen voor het milieu en de duurzaamheid van de verschillende opties, maar we kunnen je een kort antwoord geven. Als u deze kerst zo milieuvriendelijk mogelijk wilt zijn, kies dan voor een kunstboom.

Waarom een kunstkerstboom kopen?

Echte bomen zijn een mooie traditie, maar ze hebben een aantal problemen die ze minder ideaal maken als kerstversiering. Er zijn veel redenen om in plaats daarvan voor een kunstkerstboom te kopen. Ten eerste gaat een kunstboom langer mee dan een echte boom. Tegelijkertijd verliest een echte kerstboom veel sneller zijn naalden dan een kunstboom. Resultaat? Als u voor een kunstkerstboom kiest, hoeft u uw kerstversiering minder vaak op te zetten en af te breken dan wanneer u voor een echte kerstboom kiest. Zo hoeft u ook minder vaak een nieuwe kunstkerstboom te kopen, wat u op lange termijn geld bespaart.

Levende kerstbomen

Ja, dat klopt: sommige kerstbomen zijn in feite nog levende bomen. Maar hoe herken je een levende kerstboom van een levende, ademende kerstboom? Een levende kerstboom moet worden omgehakt, terwijl een levende kerstboom blijft groeien. Je kunt het verschil zien door naar de basis van de boom te kijken. Als die is weggehakt, is de kans groot dat u naar een levende kerstboom kijkt. Als de basis plat is, is het hoogstwaarschijnlijk een levende kerstboom of vlaggenmast kerstboom.

Het milieueffect van echte kerstbomen

Echte kerstbomen zijn voor veel mensen een grote bron van vreugde, maar hoe zit het met de impact op het milieu? Als u voor een echte kerstboom kiest, zult u elk jaar een nieuwe moeten planten, wat een aanzienlijke impact heeft. Bij het groeien en oogsten van bomen komt veel CO2 vrij in de atmosfeer en zijn grote hoeveelheden water nodig. Bovendien laat het oogsten van bomen vaak een grote puinhoop achter. Hoewel echte kerstbomen dus prachtig zijn, hebben ze een grote impact op het milieu.

Conclusie

Als je deze kerst zo milieuvriendelijk mogelijk wilt zijn, kies dan voor een kunstboom. Hoewel echte bomen een grote bron van vreugde zijn, zijn ze niet goed voor het milieu. Een kunstboom gaat langer mee dan een echte boom, vergt minder onderhoud en is veel minder belastend voor het milieu. Ja, echte bomen zijn een mooie traditie, maar een kunstkerstboom is een betere keuze als het gaat om het milieu.